Kinky zolderlingen

Dat het lang geleden was dat ik nog eens toneel keek. Zo lang zelfs, dat ik het mezelf niet meer herinner wanneer de laatste keer was. Toneel is een actieve bezigheid geworden, geen passieve. Het was daarom ook dat ik benieuwd was de wondere wereld van Kinky & Co binnen te treden, gisteren in het pittoreske Rumbeke of all places. Zaal Den Hazelt is er eentje die zo uit de jaren ’80 komt, sanseveria’s en christusbeelden incluis.

Kinky & Co is een toneelvereniging weggesneden uit het hart van die andere Rumbeekse toneelgroep. Om de heren en dames zelf eens te citeren:

Kinky en Co wil fris en leuk theater brengen, weg van oudbollige theoriën en visies uit verlopen decennia. Wij willen geen oude Volvo worden met een VTM sticker, een nummerplaat met vijf kentekens en met vliegen die op de achterruit kleven. Een toneelvereniging moet de kijkers ernstig nemen door een kleine inspanning van ze te verwachten.

Ook dat nog, een inspanning. En ik die al geen zittend gat heb…
Nu goed, al deze vooroordelen tegaar, begonnen we er aan: Zolderling, een verhaal over 3 zonderlinge kinderen die alledrie een band hebben met hun zolder en elk door hun eigen leven ploeteren: meisjes, scheidende ouders, psychiaters, pesters, de eerste kus, vissen die uit de lucht vallen en ga zo maar door. Een schitterend verhaal, gebracht door 9 spelers (3 x 3) en een souffleuse die midden op de scène zit. Schitterende outfits, 3 keer 3 keer gelijk, mooie woordspelletjes, prachtige dialogen, ontroerende monologen en geluidseffecten die er pal op zitten.

Acteurs die duidelijk niet aan hun proefstuk toe zijn, maar het publiek kunnen bespelen met de cliché lach en een traan. Of bulderlach en pruillip. Expressie en mimiek hebben ze bovendien, die dames en heren van Kinky & Co. Een goeie geluidstechnieker ook.

En die regisseur van hen… Tjah, wat kan je er van zeggen? Die Jan Vanaudenaerde, dat hij boos wordt als zijn naam fout geschreven wordt, dat wisten we al. Dat hij graag een glas bier drinkt na de voorstelling, we deden al vaker met hem mee. Maar dat hij ons keer op keer blijft verbazen, wel, ook dat hadden we stiekem wel verwacht.

Dank u, Kinky & Co, voor de zalige voorstelling. Ik ben fan!

Advertenties
  • jan
  • 13 september 2011

  merci! tienduizend keer merci

  • Een glas bier en we spreken er niet meer over! 🙂 Nee, serieus, ik heb er van genoten en was heus niet de enige!

  • Gudrun
  • 13 september 2011

  Awel ja das waar…
  Ik heb er ook enorm van genoten….een lach, een traan en zowaar kippevel bij momenten….

  • NIELSKE
  • 13 september 2011

  Twas geniaal, in lange tijd ni meer zo oprecht gelachen tot tranen toe! Alles behalve slapstick maar een staaltje genialiteit op komedie! Janne you’re brilliant! en de spelers die jah, die zijn gewoon goed! punt uit!

  • Kelly Noyelle
  • 13 september 2011

  mooi mooi mooi!
  Super gespeeld

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties